/-/-/\ EINDOPDRACHT /\-\-\
Vorige paragraaf: 1.3
Of ga terug naar het overzicht
Over het leven in het vroege Burgerweeshuis hebben wij weinig tot geen directe informatie aangetroffen. Wel zijn uit andere bronnen wat zaken af te leiden, maar wij moeten ons dus beperken tot een 'educated guess'.
Aangezien uit het latere Burgerweeshuis bekend is dat een deel van de dagvoorziening uit scholing in werk bestond (J.C. Breen, 1934), gaan wij ervan uit dat dit in het vroege Burgerweeshuis mogelijk ook zo geweest is. Daarnaast zijn wij door J.C. Breen gewezen op het bestaan van twee handwerkscholen voor meisjes. Eén in de kapel van het Sint Pieters Gasthuis en één in de kapel van het Sint Jorishof. Beide werden in 1529 gesticht en het is dus zeer waarschijnlijk dat het bestaan ervan bekend was bij het, niet ver daarvandaan gelegen, vroege Burgerweeshuis. De keur van 1 september 1529 luidde:
“Alzoo veel kwaden en ongeregeldheden voortspruiten uit ledigheid, en Mijne Heeren van den Gerechte gaarne zien zouden, dat de jonge, schamele meisjes zich tot arbeiden en werken stellen, of leeren zouden hetgene, waarmede zij in toekomende jaren hunnen kost zouden kunnen winnen, en aldus bewaard worden voor misval en oneer, waartoe zij dikwijls uit armoede komen, daar zij niet weten of gewoon zijn te werken; zoo is het, dat Mijne voorgeschreven Heeren ordonneeren en bevelen allen schamelen meisjes, ouden of jongen, dat zij op morgen vroeg vóór zes ure, en voorts alle werkdagen, zoo lang zij zullen kunnen werken zich vervoegen in de kapellen van het Sint Pietersgasthuis en van het Sint Jorishof, waar eenige vrouwen zijn zullen met allerlei gereedschap van wielen, haspels, kaarden, enz., die de voorgeschreven meisjes kosteloos leeren zullen spinnen en ander handwerk, waardoor dezelve van den broekzak (bedelzak) zullen kunnen blijven en daarvan worden afgehouden” (J.C. Breen, 1934).
Dergelijke voorwerpen waren mogelijk door het latere Burgerweeshuis (St. Lucienssteeg) ook zelf in bezit.
Uit dezelfde bron blijkt verder meermaals dat een scheiding tussen jongens en meiden in de opvoeding zeer gewoon was. Deze scheiding heeft dus waarschijnlijk ook in het vroege Burgerweeshuis al plaats gehad.
/-/-/\ EINDOPDRACHT /\-\-\