Dit is een oude revisie van het document!
/-/-/\ EINDOPDRACHT /\-\-\
Vorig hoofdstuk: 5
Conclusies Burgerweeshuis
De bevindingen rondom vrijwel alle besproken aspecten van het vroege burgerweeshuis in de Kalverstraat in Amsterdam laten nog vele vraagtekens zien. Toch is het interessant om deze bevindingen, en de daaruit afgeleide interpretaties, nog eens kort na te lopen. Opgesomd bieden zij een nieuw en interesse wekkend beeld over het gehele vroege burgerweeshuis waarover relatief gezien reeds nog weinig bekend is.
In de eerste paragraaf is gespeculeerd over de ontstaansgronden van het burgerweeshuis. Op basis van de bronnen lijkt het burgerweeshuis te zijn ontstaan vanuit een particulier initiatief, dat in 1523 door de gemeente Amsterdam werd overgenomen. De rol van het Burgerweeshuis sloot namelijk mooi aan bij de taken van het regeringscollege 'de Weeskamer'. Na deze omslag trokken de vrijwilligersfuncties van weesvader of -moeder veel belangstelling, omdat zij een ingang boden tot een loopbaan in het stadhuis. Tegelijkertijd zorgde de overname ervoor dat de stad meer invloed kon uitoefenen op het reilen en zeilen van deze kinderen en daarmee armoede en opstand kon tegengaan.
Vanwege de snelle groei en de beperkte ruimte, als ook door de betrekking bij de gemeente, werden er eisen gesteld aan de toelating van kinderen. Paragraaf 1.1 leert ons dat enkel poorterskinderen binnen bepaalde leeftijdscategorieën werden toegelaten.
/-/-/\ EINDOPDRACHT /\-\-\
Volgend: Referenties