De Vroege Renaissance
Toen Nederland gedurende de 16e eeuw deel uitmaakte van het rijk van Keizer Karel V kwamen kunstenaars uit het relatief arme zuiden (met name vanuit Italië) richting het eveneens relatief rijkere noorden. Zij stimuleerden de ontwikkeling van kleurige tegels met zuiderse motieven die desalniettemin door Hollandse handen vervaardigd zouden worden. (Abel Antoon Kok, 1946)
De vroege Renaissance in Amsterdam
Amsterdam heeft, naar inschatting van A.A. Kok, slechts enige voorbeelden van de vroege renaissance gekend. Daar is er volgens hem echter geen van bewaard gebleven. Wel hebben enkele poortjes uit deze periode de tand des tijds overleefd. A.A. Kok noemt het poortje van het Agnietenklooster1) als voorbeeld, evenals het poortje in de Sint-Luciënsteeg van het latere Burgerweeshuis. Refererend aan één van de reeds vergane voorbeelden van de bouwstijl in Amsterdam schrijft Kok verder:
“De oude gevel van het Burgerweeshuis aan de Kalverstraat 71 (zie afbeelding) van 1560 was een voorbeeld van der vroege Renaissance. Na als hotel de Keizerskroon te hebben gediend werd dit bouwwerk afgebroken.” (Abel Antoon Kok, 1946)
Gerelateerde pagina's
Gebouw: Burgerweeshuis
Adres: Kalverstraat 71
Personen: Haesje Claesdochter
Bewoners:
Pagina geïnitieerd door: Sjoerd Bergmans